What is it like to start a new job during covid-19

Met Een Nieuwe Baan Beginnen Tijdens Corona

CaseNine Geen onderdeel van een categorie Leave a Comment

Begin maart 2020 veranderde het leven van iedereen drastisch. Thuiswerken werd het nieuwe normaal en we moesten allemaal even wennen aan een rare situatie.

Gelukkig voor ons was het werk grotendeels al online en hoefden wij alleen maar te wennen aan het feit dat we elkaar niet meer in het echt zagen.

Maar wat als je de mensen met wie je werkt überhaupt nog nooit hebt ontmoet? Hoe is het om met een nieuwe baan te beginnen tijdens de Coronacrisis?

Voor Jimmy en Sasmita werd dit de bizarre realiteit. Beide zijn ze begonnen als software developers voor CaseNine vanuit hun eigen huis.

Thuis werken

Gelukkig zijn de meeste developers wel gewend aan thuis werken, en dit is voor Sasmita en Jimmy niet anders. Sasmita heeft zelfs bij een vorig project z’n collega’s nooit ontmoet en Jimmy heeft vanuit huis een aantal development projecten uitgevoerd.

Toch is de hele situatie voor Jimmy ook een beetje vreemd, “het is wel raar om op je eerste werkdag je collega’s niet te ontmoeten en best apart om een eerste kennismaking online te doen. Gelukkig praten we veel via Slack.”

Voor Sasmita was het wat anders, “het was niet zo vreemd voor mij, ik heb voor ik bij CaseNine begon al nieuwe collega’s tijdens een lunch ontmoet. Maar het onboarding proces is wel een beetje onzeker. Ik weet nog niet zo goed hoe alles binnen het bedrijf werkt. Als alles een beetje gesetteld is, is het denk ik wel weer oké.”

Het gemak van een kantoor

Beide zijn het er over eens dat beginnen op een kantoor wel makkelijker is. Als je nieuw bent is het namelijk veel makkelijker om op kantoor te zijn en even snel wat te vragen. Online is dat toch anders.

“Als je naast elkaar zit is het gemakkelijker om iemand aan te schieten en snel wat te vragen. Iets online vragen duurt langer” legt Jimmy uit. “Het helpt wel om gezichten te zien tijdens online meetings, zo leer je elkaar sneller kennen” voegt Sasmita er aan toe.

Jimmy en Sasmita missen wel heel erg de smalltalk die je normaal gesproken altijd wel op kantoor hebt. Jimmy: “dit is meestal dé manier om elkaar echt te leren kennen, door bijvoorbeeld te reageren op een grappig t-shirt of iets anders wat totaal niet met werk te maken heeft. Dit gebeurt niet wanneer je thuis werkt. Thuiswerken is minder leuk, maar wel productiever.”

Ondanks dat thuiswerken voor veel developers vrij makkelijk gaat, hopen we wel dat we elkaar heel snel weer in het echt kunnen zien. We kunnen niet wachten om weer terug te gaan naar kantoor en elkaar te zien zonder haperende audio en vastgelopen beeldschermen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *