5 Belangrijke Trends bij Offertetrajecten

Scroll voor meer

5 Belangrijke Trends bij Offertetrajecten

De juiste CPQ-implementatie draagt bij aan een gestroomlijnd en geoptimaliseerd salesproces. Dat is belangrijker dan ooit: verschillende trends zorgen ervoor dat er aan offertetrajecten hoge eisen worden gesteld. Wij hebben 5 belangrijke trends voor je op een rij gezet.

1. De behoefte aan flexibiliteit neemt toe

Potentiële klanten zijn steeds beter op de hoogte en hebben steeds scherper voor ogen wat zij willen. Dat vraagt een flexibele houding van organisaties en zorgt ervoor dat de organisatie zich richting een servicehoek beweegt. Klanten verwachten van organisaties dat zij zich opstellen als gesprekspartner en in die dialoog op gelijke hoogte staan.

2. Technologie ontwikkelt zich op hoge snelheid

De snelheid waarmee technologie zich ontwikkelt, is in de afgelopen tijd aanzienlijk verhoogd. In een markt met overwegend rigide producten vraagt dat om een aangepaste aanpak, zodat je ook in staat bent andere proposities in te zetten. Bovendien kun je de proposities aanpassen zodra de markt hierom vraagt.

3. Nieuwe concurrenten betreden de markt

Technologische ontwikkelingen zijn de afgelopen jaren in een stroomversnelling geraakt. Dat maakt het voor nieuwe spelers eenvoudiger om de markt te betreden. Bovendien is ook de wetgeving voor veel markten veranderd. Nieuwe spelers kunnen mogelijk producten en diensten aanbieden die nog niet door je eigen organisatie worden geboden. Bovendien kun je als bestaande organisatie een beperkende concurrentiepositie hebben ten opzichte van nieuwe spelers. Zij kunnen de markt betreden met een greenfield-aanpak en worden niet gehinderd door een eventuele legacy-omgeving.

4. Offertetrajecten worden complexer

Vanuit de klantzijde ontstaat behoefte aan nieuwe productcombinaties en een groter aanbod aan diensten waaruit kan worden gekozen. Gebruikers hebben behoefte aan opties. In steeds meer situaties vragen klanten om een omgeving waarin zij zelf een offerte kunnen samenstellen, op basis van zelf ‘aangevinkte’ opties en configuraties. Dit heeft een grote invloed op de complexiteit van offertetrajecten.

Bekijk onderstaande grafieken, met twee voorbeelden van het configureren van prijzen en producten in de communicatie- en energiesector:

Voorbeeld: Configureren prijs van producten in de communicatie- en energiesector.

5. Wereldwijde ontwikkelingen bieden kansen

Als organisatie is het van belang om tijdig te kunnen inspelen op wereldwijde ontwikkelingen. De energiemarkt is hiervan een goed voorbeeld. Denk hierbij aan ontwikkelingen op het gebied van gaslevering, netcapaciteit en de inzet van zonnepanelen. Ook deze trends vragen om een organisatie die onder meer met nieuwe productcombinaties op de markt kan inspelen.

Optimaal voorbereid
Op zoek naar een geschikte partner voor een CPQ-implementatie en op zoek naar inspiratie? Werp ook een blik op andere organisaties en let hierbij op team met dezelfde kenmerken als in de eigen organisatie. Je krigjt hiermee een nauwkeuring beeld van de verschillende fasen van een CPQ-implementatie.

Meer weten over de voordelen die een CPQ-oplossing in de praktijk biedt? Lees hier meer achtergrondinformatie.

Geïnteresseerd wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem direct contact op met onze experts. We horen graag van je!

Of ontdek de antwoorden op de 10 meest gestelde vragen van onze huidige klanten en verbeter je project succes. Download Project Handout vandaag.

 

Colin Hamer

Colin Hamer is Software Engineer bij CaseNine. Hij is verantwoordelijk voor diverse Salesforce projecten bij klanten.

Ontvang een melding bij een nieuwe blog

We houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws.