Communications vs E&U Cloud

Scroll voor meer

Communications vs E&U Cloud

Salesforce biedt een nieuwe CRM ervaring die speciaal is ontworpen voor verschillende verticals. Jouw bedrijf en branche hebben unieke behoeften waaraan de standaard Salesforce niet altijd kan voldoen. Deze nieuwe Cloud applicatie biedt een totaaloplossing die voldoet aan de behoeften van de branche waarin jij actief bent. Maar wat zijn nou precies de verschillen tussen de Communications vs de E&U Cloud?

De Basics

Salesforce is uitgeroepen tot leider in het Gartner Magic Quadrant 2021 voor CPQ. En nu willen ze oplossingen bieden die nog beter zijn afgestemd op de behoeften van hun klanten. Als jouw bedrijf zich in de telecomsector bevindt en een standaard Salesforce CRM organisatie heeft, loop je veel functies mis die werknemers en klanten kunnen helpen. Om toch aan die behoeften te kunnen voldoen, moet je developers inzetten om passende tools en applicaties te bouwen. Met de branche specifieke Cloud applicaties ondervangt Salesforce dit probleem. 

In dit artikel kijken we naar de Communications Cloud en de Energy & Utilities Cloud. Wat zijn de belangrijkste verschillen? De naam zegt het al: de eerste is voor organisaties in de communicatie sector, de tweede voor bedrijven in de energie- en utility sector. Maar er zijn ook overeenkomsten tussen beide versies. Zo zijn Omnistudio, CPQ en de Enterprise Product Catalog bijvoorbeeld bij beide oplossingen inbegrepen. 

Communications Cloud eenvoudig uitgelegd

Salesforce Customer 360 wordt uitgebreid met Communications Cloud om een ​​oplossing op maat te bieden voor de communicatie- & telecom sector. Dit helpt bedrijven bij hun digitale transformatie, zodat ze klantervaringen kunnen bieden die aan de industriestandaard voldoen terwijl ze tegelijkertijd hun operationele effectiviteit optimaliseren.

Communications Cloud bevat Enterprise Product Catalog, CPQ, Digital Commerce, Contract Management, Order Management en Retail Clienteling applicaties. Daarnaast zijn er honderden kant-en-klare bedrijfsprocessen, productmodellen en integraties bij inbegrepen.

Met tal van kant-en-klare processen, integraties en datamodellen ondersteunt Communications Cloud zowel Business-to-consumer (B2C) als business-to-business (B2B) en wholesale markten. Door gebruik te maken van een catalogus gestuurde, modulaire aanpak voldoet Communications Cloud ook gelijk aan de normen van de telecomindustrie. Bovendien ondersteunt het digital-first trajecten en garandeert het op deze manier keer op keer perfecte Orders. Onderstaande afbeelding geeft je een overzicht van alle functies die bij Communications Cloud zijn inbegrepen:

De functies van Communications Cloud applicatie

Energy & Utilities Cloud: een eenvoudige uitgelegd

Energy & Utilities is een verzameling sector specifieke toepassingen waarmee B2B- en B2C-klanten in de marktsegmenten stroom, gas, water, warmte, waste en hernieuwbare energie producten en diensten kunnen verkopen en ondersteunen.

Het maakt gebruik van de omnichannel mogelijkheden van Salesforce en biedt daarnaast een scala aan industriële bedrijfsprocessen via alle kanalen voor klant betrokkenheid (bijv. meterstanden, nieuwe aansluitingen en vragen over facturering).

Door het gebruik van standaard Salesforce tooling en geavanceerde integratietools zoals Omnistudio DataRaptors en Omnistudio Integration Procedures, kan het snel en eenvoudig worden gekoppeld aan de bestaande bedrijfssystemen van third parties.

Bekijk de afbeelding hieronder voor een overzicht van alle functies die je in E&U Cloud krijgt:

De functies van de E&U Cloud applicatie

De functies van de E&U Cloud applicatie

De verschillen

De Cloud oplossingen hebben een aantal functies gemeen, zoals CPQ, OmniStudio, Order Management en meer. Maar er zijn ook een paar belangrijke verschillen om in de gaten te houden als je wilt bepalen welk pakket het beste bij jouw bedrijf past.

Elke Cloud oplossing heeft per branche standaard geconfigureerde tools. Beiden bevatten voor hun specifieke branche:

 • Vooraf gebouwde, branche specifieke datamodellen en modules
 • Vooraf geconfigureerde consoles met key processes per gebruikersrol  
 • Decomposition- en orchestration templates voor orderbeheer
 • Vooraf ontworpen webapplicaties voor consumenten en bedrijven
 • Voorbeeld Dashboards
 • Uitgebreide documentatie, training en certificering

Bovendien hebben beide Cloud oplossingen branche specifieke applicaties. Dit zijn de belangrijkste highlights en functies op een rijtje:

E&U Cloud highlights:

 • Smart Contact Center
 • Customer Acquisition Management
 • Field Service
 • Large Account Sales Management
 • Utility Self-serve console

Communications Cloud highlights:

 • Enterprise Sales Management
  • Data model specific to enterprise sales
  • A shared catalog met kant-en-klare product modellen
  • Kant-en-klare proposal templates
  • Guided processes for multi-member quoting
  • Kant-en-klare orchestration plannen voor order management
  • Omnistudio configuraties die het Communications model ondersteunen
 • Mobile Subscription Management
  • Uitbreiding van het Communications Data model met MSM actions
  • Een gedeelde catalog met sample producten, prijzen en meer
  • Kant-en-klare Omnistudio componenten voor guided processes
De verschillen tussen beide cloud applicaties

De verschillen tussen beide cloud applicaties

Conclusie

De combinatie van branche specifieke functies met gedeelde functies zoals CPQ, Omnistudio en Orderbeheer, maken de nieuwe Cloud oplossingen uniek. Door ze toe te voegen aan je Salesforce pakket, krijg je een perfect op maat gemaakte oplossing voor de branche waarin je opereert. Als je in een van deze twee branches actief bent en jouw organisatie ‘gewoon’ de standaard Salesforce CRM gebruikt, kan je je afvragen of Salesforce wel het juiste platform voor jouw organisatie is, omdat het een generieke sales applicatie is. Het heeft weliswaar mogelijkheden voor maatwerk, maar het past nog niet direct bij jouw modellen en processen. Maar wanneer je de juiste Cloud oplossing voor jouw branche gebruikt, upgrade je in één klap de hele organisatie. Van je sales team tot je developers, iedereen heeft de juiste tools in handen.

Geïnteresseerd wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem direct contact op met onze experts. We horen graag van je!

Of wil je graag de vinger aan de pols houden over het laatste Energy & Utilities nieuws? In het Market Trend Series Cheat Sheet bundelen we alle belangrijke informatie, zodat je in één oogopslag ziet wat écht belangrijk is.

Colin Hamer

Colin Hamer is Software Engineer bij CaseNine. Hij is verantwoordelijk voor diverse Salesforce projecten bij klanten.

Ontvang een melding bij een nieuwe blog

We houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws.