CPQ-implementatie onmisbare best-practices

Scroll voor meer

CPQ-implementatie onmisbare best-practices

CPQ best practices

Budgetten die worden overschreden, deadlines die niet worden gehaald: er kan het een en ander misgaan bij een CPQ-implementatie. Welke best-practices bestaan er voor een succesvolle CPQ-implementatie? Wij maakten een selectie en zetten de onmisbare CPQ best practices voor je op een rij. Lees verder en bewaar!

#1 Bepaal de business doelstellingen voordat je de implementatie start.

Voordat je met een implementatieproject aan de slag gaat, zorg je ervoor dat de doelstellingen volledig in kaart zijn gebracht én nauwkeurig zijn vastgelegd. Je bepaalt tegelijkertijd op welke manier je het uiteindelijke succes kunt meten en wanneer het project is geslaagd. Tijdens deze fase kun je concluderen dat sommige processen eerst moeten worden veranderd of geoptimaliseerd, voordat je met de eigenlijke implementatie aan de slag kunt.

#2 Vereenvoudig bestaande processen voordat je ze automatiseert.

Denk je eraan om bepaalde processen te automatiseren? Een verstandige keuze. Voordat je daarmee echter begint, is het belangrijk om de bestaande processen zo eenvoudig mogelijk te maken. Op deze manier voorkom je dat er onnodige kosten worden gemaakt om complexe projecten te automatiseren. Bovendien vergroot je hiermee de kans dat de automatisering van het proces daadwerkelijk bijdraagt aan je doelstellingen. Ook niet onbelangrijk: het doorvoeren van veranderingen zodra een complex proces eenmaal is geautomatiseerd, is ook ingewikkelder. Genoeg reden dus om processen te vereenvoudigen.

#3 Ontwikkel voor je eindgebruiker.

Houd altijd de eindgebruiker in het oog wanneer je processen en modellen ontwikkelt. Zo zorg je ervoor dat de modellen zo eenvoudig mogelijk zijn en aansluiten op de behoeften en de taal van de eindgebruiker.

#4 Meten is weten.

Niet alleen bij het selecteren van een implementatiepartij, maar ook tijdens de ontwikkeling zelf: blijf de prestaties van de oplossing meten. Voorkom de situatie waarin je de prestaties pas bij oplevering in kaart brengt. Slecht-presterende oplossingen nodigen niet uit om te worden gebruikt.

#5 Maak fans van je eindgebruikers.

Zorg ervoor dat je in alle fasen van je selectie- en implementatietraject de collega’s in het proces betrekt. Ze krijgen hiermee het gevoel bij te dragen aan de oplossing en invloed te hebben op de implementatie.

#6 Zorg voor het juiste team.

Besteed de nodige aandacht bij het samenstellen van het juiste implementatieteam. Dat betekent dat je zorgt voor teamleden die beschikken over de juiste vaardigheden en ervaring. Zorg bovendien voor een afgewogen samenstelling van het team. Zo betrek je onder meer consultants die ervaring hebben met de oplossing, vul je het team aan met een of meerdere software-architecten (afkomstig van de implementatiepartner) en betrek je ambassadeurs binnen de organisatie. Uiteraard zorg je ook voor een intern team dat zich na de implementatie met de oplossing bezighoudt.

#7 Werk op een agile manier.

Probeer de implementatie op een agile wijze uit te voeren. Zorg voor regelmatige evaluaties van het project en wees niet terughoudend bij het aanpassen van de richting of het aanpassen van de aanpak wanneer de situatie hierom vraagt.

#8 Breng de taken in kaart.

Voor zowel de implementatie als het dagelijks gebruik zijn verschillende onderhoudstaken nodig. Het is verstandig hiervan op voorhand een overzicht te hebben en te weten met welke frequentie de taken moeten worden uitgevoerd. Dit overzicht is afhankelijk van de gekozen oplossing. Zorg dat je dit inzicht hebt voordat je de oplossing en de implementatiepartner kiest.

Meer weten over de voordelen die een CPQ-oplossing in de praktijk biedt? Lees hier meer achtergrondinformatie. 

Geïnteresseerd wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem direct contact op met onze experts. We horen graag van je!

Of ontdek de antwoorden op de 10 meest gestelde vragen van onze huidige klanten en verbeter je project succes. Download Project Handout vandaag.

Colin Hamer

Colin Hamer is Software Engineer bij CaseNine. Hij is verantwoordelijk voor diverse Salesforce projecten bij klanten.

Ontvang een melding bij een nieuwe blog

We houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws.