Hoe lang duurt een CPQ-implementatie?

Scroll voor meer

Hoe lang duurt een CPQ-implementatie?

Als je op zoek bent naar een CPQ-implementatie, vraag je je waarschijnlijk af hoe lang de implementatie zal duren. Jammer genoeg is er geen eenduidig antwoord op deze vraag. Iedere organisatie is uniek, met dito eisen en behoeften. Over het algemeen kun je binnen een paar maanden een MVP opleveren, die je daarna verder uit kunt bouwen. Een echt succesvolle CPQ-implementatie kost tijd. Het is goed om daar rekening mee te houden als je aan de slag gaat met het verbeteren van de verkoopprocessen van je bedrijf.

Bij CaseNine is ons typische CPQ-implementatieproces verdeeld in vijf fasen. We zullen de fasen hier doornemen om je te helpen te begrijpen hoe het proces verloopt. Zo krijg je een idee van hoe lang het voor jouw organisatie ongeveer kan duren.

Benieuwd wat de ’10 Grootste Valkuilen Bij CPQ-Trajecten zijn’? Lees dan onze blog hier. Of leer meer over: ‘OmniStudio FlexCards’.

Fase 1 – Ontwerp van de CPQ-implementatie

Projectopzet

De ontwerpfase is bij de implementatie van een softwareoplossing cruciaal. Tijdens deze fase bepalen we de  eisen voor het project en maken we een plan voor hoe we aan die eisen gaan voldoen.

Als deze fase niet correct en grondig wordt uitgevoerd, kan dit leiden tot veel problemen tijdens het project. Denk aan gemiste deadlines, onvolledige of onjuiste oplossingen en uiteindelijk ontevreden klanten. Om deze fase goed te laten verlopen, is het belangrijk dat we een duidelijk beeld hebben van jouw behoeften.

Team samenstellen

Een van de belangrijkste aspecten van een CPQ-project is het samenstellen van het juiste team. Zodra we een goed beeld hebben van jouw behoeften, beginnen we met het samenstellen van het team dat het best geschikt is om aan die behoeften te voldoen. Onze experts hebben heel veel ervaring met CPQ en aanvullende technologieën en zijn daarom goed in staat om zelfs de meest complexe projecten aan te kunnen. En doordat we een Agile ontwikkelingsproces gebruiken, past ons team zich razendsnel aan aan veranderingen in het traject. Zo zorgen we ervoor dat het eindproduct aan de verwachtingen van onze klanten voldoet.

Jouw quote proces definiëren

Iedere organisatie pakt hun offertetraject en contractbeheer weer anders aan. Samen gaan we aan de slag om  inzicht te krijgen in hoe die processen binnen jouw bedrijf verlopen. Als we dat echt goed begrijpen, kunnen we een oplossing te creëren die naadloos op jouw omgeving aansluit en met succes kan worden geïmplementeerd.

Minimum Viable Product (MVP)

Bij het ontwerpen van een nieuw product is het cruciaal om het Minimum Viable Product (MVP) te identificeren. Een MVP is een productversie met de essentiële functies die nodig zijn om goed te functioneren, maar die verder is uitgekleed tot het absolute minimum. Met behulp van de MVP kunnen we het product zo snel mogelijk testen. We gebruiken user stories om feedback te krijgen en verbeteringen aan te brengen, voordat we te veel tijd en middelen in het eindproduct steken.

Natuurlijk kan het bepalen van wat er in het MVP zit een uitdaging zijn, maar het is wel een essentieel onderdeel van het productontwikkelingsproces. Door de tijd te nemen om het MVP vroeg in het project te identificeren, kunnen we onszelf op de lange termijn veel tijd en moeite besparen. De MVP is een goed startpunt om op verder te bouwen.

Fase-deliverables

Als we aan het einde van deze fase komen, bereiden we een set deliverables voor die ons helpen het project goed uit te rollen. Voorbeelden hiervan zijn projectopzet en afbakening, methodologie, scrum bord opzet, projectdekking, een concept van scrum sprints en een story map.

Als de deliverables in kaart zijn gebracht, hebben we een veel helderder beeld van het project. Omdat de baseline is bepaald, kunnen we de voortgang goed in de gaten houden. Bijkomend voordeel is dat we daardoor onze sprints ook efficiënter kunnen plannen en uitvoeren.

 

Fase 2 – Voorbereiden

Productontwerp

Nu het CPQ-project is gemapped en ontworpen, is de volgende stap om de daadwerkelijke CPQ-implementatie te ontwikkelen. Daarbij moet je denken aan het uitwerken van het productmodel, het definiëren van de regels en logica die productselectie beheersen en het definiëren van de API’s.

Prijsmethode

Nu gaan we aan de slag met het duidelijk definiëren van de prijsmethode. Er zijn verschillende prijsmethodes beschikbaar in zowel Salesforce CPQ als Salesforce Industries CPQ. Salesforce Industries CPQ heeft onze primaire focus omdat die prijsmethodes biedt als regel gebaseerde prijsstelling, prijslijsten, loyaliteit en attributen gebaseerde prijsstelling. Welke methode het beste werkt, varieert van product tot product en van service tot service.

CI/CD Pipeline

De CI/CD Pipeline bestaat uit een reeks stappen die worden uitgevoerd om nieuwe software te leveren. De eerste stap is het bepalen van de softwareleverings-pipelines voor de klant. In onze CaseNine Library hebben we al alle tools en systemen klaarstaan om hiermee goed uit de startblokken te komen. Daarna stellen we continuous integration in wanneer wijzigingen in een gedeelde repository worden geïntegreerd. Hierdoor wordt er automatisch getest en krijgen we vroegtijdig feedback als er problemen zijn met de code. Hoe eerder we problemen opmerken, hoe sneller we ze kunnen oplossen. 

De volgende stap is continuous deployment, wanneer de code automatisch wordt geïmplementeerd in een productieomgeving. Dankzij deze methode, kunnen we snel updaten en het risico op fouten verminderen. Door continue te monitoren zorgen we ervoor dat het systeem goed functioneert en dat er geen fouten worden gemaakt. Door deze stappen te volgen, zorgen we ervoor dat de nieuwe CPQ-implementatie snel en efficiënt verloopt.

Deployment modellen

Het deployment model dat we kiezen voor ons integratieproces hangt af van verschillende factoren. Ten eerste kijken we naar de grootte en complexiteit van het project. Daarnaast is het belangrijk om naar de beschikbare middelen en de tijdslijn te kijken.

Meestal beginnen we met het leveren van een enkel-productoplossing. Met deze aanpak kunnen we het project snel opstarten. Daarna voegen we stapsgewijs extra producten en diensten toe. In de meeste gevallen is dit de meest efficiënte en foutloze aanpak, vooral als je offerte- of productcatalogus groot of complex is.

Soms kan een complexer deployment model vanaf het begin noodzakelijk zijn. In dat geval werken we nauw samen met onze klanten om te kijken wat de beste oplossing voor hun behoeften is.

Inzicht in je omgeving

Veel organisaties gebruiken Salesforce als hun CRM-platform vanwege de flexibiliteit en aanpassingsmogelijkheden van het programma. Dit kan echter ook een uitdaging zijn bij het ontwerpen en bouwen van een CPQ-implementatie.

Om een CPQ-oplossing te creëren die aan je specifieke behoeften voldoet, moeten we grondige kennis hebben van jouw Salesforce-omgeving. We proberen zo goed mogelijk inzicht te krijgen in hoe je je gegevens opbouwt en wat de specifieke processen van jouw organisatie zijn.

Fase Deliverables

We zijn bijna aan het einde van deze ontwikkelingsfase, wat betekent dat we een aantal deliverables moeten afronden. We hebben een pipeline klaar om software te leveren, systeemtoegang en mapping tussen systemen.

Hoewel dit een informatie-intensieve projectfase is, is het ook een van de meest belonende fases. Ons harde werk werpt zijn vruchten af en we beginnen met het gebruiken van de software die we hebben ontwikkeld. We zien ook hoe goed ons systeem samenwerkt met andere systemen.

 

Fase 3 – Het bouwen van de CPQ-implementatie

Sprints

We zijn nu in het midden van het traject, tijd om aan de slag te gaan. We hebben de meeste informatie en processen verzameld die we nodig hebben en we hebben onze sprints gedefinieerd. 

Validatie van gebruikersverhalen

Aangezien we, net als de meeste tech-bedrijven, werken in Agile, zijn user stories een belangrijk onderdeel van ons proces. Om ervoor te zorgen dat onze user stories kloppen, moeten we ze regelmatig valideren. Je product owner moet in contact blijven met de relevante stakeholders om te zien of het verhaal nog relevant en waardevol is. Als dit het geval is, kunnen we doorgaan met het bouwen ervan. Als dat niet het geval is, moeten we de story aanpassen of uitstellen of helemaal afschaffen. Onze user stories blijven doelgericht met behulp van dit proces, waardoor we altijd aan de belangrijkste zaken werken.

Uitlijning met de business

We zullen contact opnemen met de juiste stakeholders om er zeker van te zijn dat onze softwareoplossing op de juiste manier is uitgelijnd met de business en hun behoeften. We willen er zeker van zijn dat we de juiste CPQ-implementatie voor elk bedrijf op maat maken.

Opleveren

We hebben nu goed geteste en goed werkende software. We hebben de user stories gevalideerd en de producten gebouwd. Nu is het tijd voor de implementatiefase. We zullen een werkende softwareoplossing, een test- en validatie rapport en een implementatieplan voor de eindoplossing opleveren. 

 

Fase 4 – De CPQ-Implementatie

Story implementeren

Door gebruik te maken van de Continuous Integration / Continuous Deployment-methode, kunnen we snel en efficiënt wijzigingen aanbrengen in onze software, zonder onze gebruikers te storen. We houden onze software up-to-date met de nieuwste functies en bugfixes door wijzigingen automatisch te integreren en te implementeren.

Deze methode helpt het risico op fouten en downtime te verkleinen door wijzigingen automatisch te testen en te implementeren. Daarom is het gebruik van de Continuous Integration / Continuous Deployment-methode een essentieel onderdeel van ons ontwikkelingsproces.

Gebruikerstraining

Nu we het CPQ-product hebben gebouwd, moeten we het opleidingsproces voor jouw organisatie starten. Dit proces is belangrijk om ervoor te zorgen dat alle belanghebbenden goed zijn opgeleid om het product te gebruiken en de documentatie te begrijpen. We zullen de betrokkenen leren hoe ze het product moeten gebruiken en zorgen dat ze het begrijpen. We zullen ook documentatie voor het product verstrekken zodat ze het kunnen raadplegen wanneer nodig.

Nadat we je medewerkers hebben getraind in het gebruik van de software, geven we de verantwoordelijkheid voor het beheer van het systeem aan je terug. We verplaatsen daarbij alle gebruikersgegevens en configuraties naar de cloud. Zodra de overdracht is voltooid, kun je het systeem beheren met dezelfde tools en processen die wij gebruiken. Wij zullen je hiervoor een volledige set documentatie aanleveren.

Fase 5 – Succesvolle implementatie

Demos

Tijdens de demo’s leggen we de processen, stroming en efficiëntie van de software aan je uit. Na het in gebruik nemen van je nieuwe software oplossing zul je in staat zijn om sneller the offreren en zo je bedrijf naar een hoger plan te tillen.

Terugkoppeling

Nu alle verkoopmedewerkers de software gebruiken, kunnen we beginnen met het verzamelen van feedback en het maken van nieuwe user stories. Het is normaal dat er veranderingen en aanpassingen zijn nadat de software volledig is uitgerold. In samenwerking met het verkoopteam verzamelen we feedback en valideren we nieuwe user stories.

Opvolging

Het software engineering team van CaseNine is gericht op het bieden van de best mogelijke service aan onze klanten. We begrijpen dat jouw bedrijfsbehoeften snel kunnen veranderen en wij zijn er altijd voor je om je te helpen je software up-to-date te houden. Onze engineers zullen contact met je opnemen om eventuele problemen of updates te bespreken die aangepakt moeten worden.

We waarderen jouw input en feedback en zullen samen met je werken om ervoor te zorgen dat jouw software altijd aan je behoeften voldoet. 

Conclusie

Een CPQ-implementatie kan een enorme opgave lijken, maar ons team van experts bij CaseNine is er om dat proces, samen met jou, zo soepel en efficiënt mogelijk te laten verlopen.

Geïnteresseerd wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem direct contact op met onze experts. We horen graag van je!

Of ontdek de antwoorden op de 10 meest gestelde vragen van onze huidige klanten en verbeter je project succes. Download Project Handout vandaag.

 

Colin Hamer

Colin Hamer is Software Engineer bij CaseNine. Hij is verantwoordelijk voor diverse Salesforce projecten bij klanten.

Ontvang een melding bij een nieuwe blog

We houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws.

    ©2024 CaseNine BV

    Arnhemseweg 6
    3817 CH Amersfoort, NL
    E-mail: info@casenine.com
    Telefoon: +31 (0)33 760 0060

    7272 E Indian School Rd
    Scottsdale, AZ 85251, USA
    E-mail: info@casenine.com
    Telefoon: +1 (480) 295-9831

    Onze nieuwsbrief