Wat zijn de verschillen tussen CRM en CPQ?

Scroll voor meer

Wat zijn de verschillen tussen CRM en CPQ?

Salesforce Customer Relationship Management (CRM) en Configure-Price-Quote (CPQ) software zijn beide essentiële tools voor veel bedrijven. Ze dienen verschillende doelen en kunnen tegelijkertijd samenwerken. Niet elk bedrijf dat Salesforce CRM gebruikt, hoeft Salesforce CPQ-technologie te implementeren.

Om te beslissen of u Salesforce Industries CPQ al dan niet in uw Salesforce CRM-systeem wilt integreren, moet u de behoeften van uw bedrijf evalueren en bepalen of CPQ uw verkoopteam ten goede zal komen.

Wat is CRM?

CRM software helpt bedrijven op verschillende manieren de klantervaring te verbeteren. Het maakt eenvoudig beheer van klantrelaties gedurende de hele levenscyclus van de klant mogelijk.

CPQ Solutions

Het biedt een centrale opslagplaats voor klantinformatie. Daardoor kunnen bedrijven klant interacties volgen, trends identificeren en de communicatie tussen klanten, ondersteuning en verkoopteams kunnen verbeteren. Met CRM kunnen bedrijven repetitieve taken automatiseren, zoals het e-mailen van marketingmateriaal of het opvolgen van vragen van klanten. Dit maakt tijd vrij voor teams om zich te concentreren op belangrijkere taken, zoals het ontwikkelen van relaties met klanten.

Wanneer klantinformatie wordt verzameld op een aanpasbaar dashboard, wordt het gemakkelijker om verbanden te leggen en meer significante correlaties te begrijpen. Deze gegevens kunnen leiden tot het vinden van manieren om een ​​sterkere band met de klant te vormen. Dit helpt ervoor te zorgen dat ze keer op keer terugkeren. Van daaruit wordt het ontwikkelen van een efficiëntere workflow veel eenvoudiger.

Salesforce CRM biedt ook analytics en dynamische rapportage die bedrijven kunnen helpen begrijpen wat klanten willen en hoe ze omgaan met de organisatie, ook via sociale media. Door deze patronen te begrijpen, kunnen bedrijven wijzigingen aanbrengen om de algehele klantervaring te verbeteren.

CRM helpt bedrijven de tevredenheid te vergroten, wat de retentie verbetert door de communicatie op te helderen, taken te automatiseren en inzicht te geven in klantgedrag. Als gevolg hiervan zien bedrijven die Salesforce CRM gebruiken een toename in tevredenheid van hun klanten.

Wat is CPQ?

Met CPQ-systemen kunnen zeer op maat gemaakte producten en diensten dynamisch worden geprijsd, wat tijd bespaart en verkopers productiever maakt. Traditioneel was het maken van offertes een tijdrovende en arbeidsintensieve taak. Uw verkoopteams staan ​​klaar om naar de volgende deal te gaan, dus haasten ze zich door het papierwerk om de offerte bij elkaar te krijgen. Tijdens het proces hebben ze de neiging om fouten te maken door stopgezette producten, incompatibele add-ons, onjuiste prijzen aan te bieden of gewoon iets belangrijks te missen of vergeten.

CPQ Solutions

 

Dit is waar CPQ schittert boven traditionele offertes. Correct geconfigureerd en geïmplementeerd CPQ doet het harde werk voor uw verkoopteams. Het maakt gebruik van slimme regels om ervoor te zorgen dat uw vertegenwoordigers de juiste producten samen verkopen en geen incompatibele producten koppelen. Het blinkt ook uit in het aanbieden van producten waar ze nog niet aan hadden gedacht, of het nu gaat om online afrekenen, automatische e-mailopvolging of meer traditionele middelen.

Wat de prijsstelling betreft, zijn CPQ-systemen veel flexibeler dan CRM-software. Met CPQ kunt u aangepaste prijsmodellen maken die passen bij uw unieke producten en diensten. Door deze flexibiliteit kunt u snel inspelen op veranderingen in de markt en uw prijzen concurrerend houden.

Belangrijkste verschillen tussen CRM en CPQ

Hoewel beide softwareaanbiedingen van Salesforce Industries uitgebreide mogelijkheden hebben en offertes kunnen versturen en verkopen kunnen sluiten, hebben ze elk hun sterke en zwakke punten.

Prijsbehendigheid

Als het om prijzen gaat, zijn CPQ systemen veel flexibeler dan stand alone CRM software. Met CPQ kunt u aangepaste prijsmodellen maken die passen bij uw unieke producten en diensten. Door deze flexibiliteit kunt u snel reageren op veranderingen in de markt en uw prijzen concurrerend houden. Als u een product verkoopt met veel configuratie mogelijkheden, kan Salesforce CPQ u helpen een prijsmodel te maken dat de verschillende combinaties weerspiegelt.

Bij een CRM-systeem daarentegen moet u voor elke combinatie van opties een aparte prijs maken. Dit kan leiden tot veel dubbele gegevens. Het is ook een enorme verspilling van middelen en maakt het moeilijk om een ​​nauwkeurige prijsstructuur te handhaven.

Rapportage op maat

CPQ software biedt robuustere rapportage- en analyse tools die zijn ontworpen voor het leveren van offertes en het sluiten van deals. Zodat je je prijsstrategie beter kunt begrijpen en waar nodig kunt aanpassen. Over het algemeen maakt de flexibiliteit van CPQ systemen ze tot een voordelige aanvulling voor bedrijven die hun prijzen regelmatig moeten bijwerken, verschillende prijzen voor dezelfde producten moeten aanbieden en configuratie opties hebben.

CRM systemen hebben diepgaande rapportage die is geconfigureerd voor klantinteracties en communicatie, terwijl ook hun levenscyclus wordt gevolgd. Hoewel CRM rapportage uitstekend is, is het niet zo gedetailleerd of capabel als het rechtstreeks om verkoop en offertes gaat.

Dynamisch Quoting

CPQ quotes zijn dynamisch. Als uw offerte speciale voorwaarden, aanpassingen, add-ons, betalingsopties etc. vereist, verschijnen deze automatisch. Nogmaals, dit verhoogt de efficiëntie. U kunt software voor e-handtekeningen zelfs eenvoudig rechtstreeks in uw offertes integreren.

Standaard Quotes in Salesforce kunnen… dingen quoten. Statisch. In zekere zin in één dimensie. U krijgt een paar stock sjablonen en indelingen die niet automatisch worden bijgewerkt of wijzigingen krijgen die door de beheerders of verkoopteams zijn aangebracht. Het integreren van een app voor e-signatures is mogelijk, maar veel uitdagender dan met CPQ.

Salesforce is de leider in zowel CRM- als CPQ-technologie. Een juiste implementatie is essentieel om de ware kracht van deze tools te benutten. Het implementeren van een CPQ-oplossing kan een complexe en ontmoedigende taak zijn, vooral voor grote organisaties. Dat is waar CaseNine om de hoek komt kijken. Wij zijn gespecialiseerd in creëren CPQ-oplossingen voor energie- en utilitybedrijven en telecombedrijven. Door Salesforce CPQ te integreren met uw bestaande Salesforce Industries-organisatie, kan CaseNine u helpen bij het bouwen van een robuuste klantrelatiebeheer- en verkoopoplossing die aan al uw behoeften voldoet. Daardoor worden conversies en klanttevredenheid gestimuleerd.

Geïnteresseerd wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem direct contact op met onze experts. We horen graag van je!

Of ontdek de antwoorden op de 10 meest gestelde vragen van onze huidige klanten en verbeter je project succes. Download Project Handout vandaag.

Colin Hamer

Colin Hamer is Software Engineer bij CaseNine. Hij is verantwoordelijk voor diverse Salesforce projecten bij klanten.

Ontvang een melding bij een nieuwe blog

We houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws.