Code versus No-code

Scroll voor meer

Code versus No-code

Maak de juiste keuze: Code versus No-code

Code versus No-code: twee termen waarmee je mogelijk steeds vaker in aanraking komt. Wat houden ze in en belangrijker: wat zijn de onderlinge verschillen? Wij gingen in gesprek met Colin Hamer, Software Engineer bij CaseNine. “Bij No-code kun je weliswaar elementen in elkaar slepen, maar is het nog altijd van belang dat je de achterliggende werking kent. Alleen dan ben je in staat om een goede, schaalbare oplossing te ontwikkelen.”

Om te beginnen: wat houdt jouw dagelijkse werk in?

“Als Software Engineer houd ik me binnen bezig met zowel het ontwerp als de bouw van applicaties. Je beperkt je daarbij niet alleen tot het programmeren zelf, maar ook met andere zaken: informatie ophalen bij de klant, creatieve oplossingen vinden voor complexe vraagstukken én je bent altijd bezig met de nieuwste technologie.”

Code versus No-code: wat zijn de verschillen?

“Zoals de naam al doet vermoeden, schrijf je bij No-code geen of uiterst weinig code. In plaats hiervan sleep je elementen binnen een gebruikersomgeving. Bij Code moet je wel degelijk code kunnen schrijven. Dat laatste wordt vaak verzorgd door Software Engineers. Enige nuancering is hierbij wel op zijn plaats: bij beide activiteiten heb je wel programmeerkennis nodig. Bij No-code kun je weliswaar elementen in elkaar slepen, maar is het nog altijd van belang dat je de achterliggende werking kent. Alleen dan ben je in staat om een goede, schaalbare oplossing te ontwikkelen. Tegenwoordig zien we ook dat Salesforce ‘No-code’ aanduidt als ‘Low-code’. De twee werelden groeien steeds meer naar elkaar.”

Wanneer kies je welke aanpak?

“In geval van een complexe applicatie wordt vaak gekozen voor de ‘Code-route’. Code geeft je immers de meeste vrijheid en flexibiliteit. Dat is tegelijkertijd ook een nadeel. Je moet ervoor waken om een project niet nodeloos complex te maken. Bij Low-code ben je meer gelimiteerd: welke elementen zijn beschikbaar voor drag-&-drop. Dat biedt ook voordelen. Zo kun je het project eenvoudiger onderhouden en overdragen. Als een project te complex wordt, is het verstandig om naar Code te kijken.”

Hoe werkt het in de praktijk?

“Zoals aangegeven, werk je met No-code voornamelijk met bouwstenen in een visuele omgeving. In Flow Builder van Salesforce kun je de No-code-projecten opzetten. Via de gebruikersomgeving kun je blokken weghalen, verplaatsen en weer terugzetten. Zo verbind je de verschillende elementen met elkaar.”

Hoe kun je als organisatie vlot van start met No-code of Code?

“Bij CaseNine kunnen we je adviseren over de juiste aanpak. We beschikken over ruime ervaring bij beide richtingen. Hoe je dit merkt? De Software Engineers bij CaseNine denken en handelen daadwerkelijk vanuit een engineering-perspectief. Dankzij de ervaring kunnen we bij elk project zien welke oplossing het beste past.”

Meer weten? Bekijk de video met Colin Hamer, waarin hij voorbeelden geeft.

 

Geïnteresseerd wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem direct contact op met onze experts. We horen graag van je!

Colin Hamer

Colin Hamer is Software Engineer bij CaseNine. Hij is verantwoordelijk voor diverse Salesforce projecten bij klanten.

Ontvang een melding bij een nieuwe blog

We houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws.