Slim inspelen op kansen in veranderende energiemarkt

Scroll voor meer

Slim inspelen op kansen in veranderende energiemarkt

Over de samenwerking tussen Fudura en CaseNine

De energiemarkt is volop in beweging. Nieuwe proposities, zoals Energy as a Service, vragen om een flexibele houding en veranderde marktbenadering. Pieter van Harten, werkzaam als Manager ICT bij Fudura, ziet de rol van de organisatie en zijn team veranderen. Dat vraagt om de juiste ondersteuning vanuit ICT én om een gestroomlijnde samenwerking met partners. “De juiste partner zorgt ervoor dat jij je kunt richten op de eigen kernactiviteiten van de organisatie.” 

Alledaagse verandering

Pieter van Harten is inmiddels zes jaar werkzaam bij Fudura. In de rol van Manager ICT houdt hij zich – samen met het team – bezig met alle IT-gerelateerde projecten binnen de organisatie. Deze verantwoordelijkheid houdt niet op bij de eigen collega’s: ook de relaties en dagelijkse samenwerking met leveranciers en partners behoren tot de activiteiten van het team. “Fudura is indertijd ontstaan vanuit de overheid. Binnen de organisatie worden nu alle commerciële activiteiten gebundeld. Sinds de overname door het consortium PGGM en DIF Capital Partners, vindt er een verandering van focus en houding plaats. Concreet: de organisatie heeft een grote ambitie en een sterke groeidoelstelling”, merkt Van Harten op.

Transformatie én kansen

Het team van Pieter houdt zich bezig met IT, inclusief alle software. Door de transformatie binnen Fudura, vraagt de organisatie ook meer van IT. Denk hierbij aan datadiensten en het slim aansturen van assets. Van Harten legt uit: “Door ontwikkelingen, zoals netwerkcongestie, moeten we als maatschappij slimmer omgaan met de beschikbare energie. Hiervoor zijn relatief veel meetgegevens nodig. Op basis van deze gedetailleerde data kunnen we slimme analyses uitvoeren. De uitkomst daarvan bepaalt onder meer welke assets je aanstuurt, en op welke manier en op welk moment dit gebeurt. Pieter: “Wanneer de energietarieven negatief zijn, wil je bijvoorbeeld dat de accu’s worden opgeladen. Zulke assets kun je niet alleen slim aansturen, maar ook op de juiste manier uitlezen. Die gegevens maken we vervolgens inzichtelijk voor onze klanten. Denk dan niet alleen aan een eenvoudige appje, maar juist aan diepgaande analyses.”

“We maken gegevens inzichtelijk voor onze klanten. Niet alleen via een eenvoudig appje, maar juist via diepgaande analyses.”

De rol van Salesforce

Ook voor het door Fudura ingezette Salesforce hebben deze ontwikkelingen implicaties. “We willen Salesforce beter gaan gebruiken en inzetten. Ik beschouw het dan ook als een opknapbeurt: het platform moet onze groei optimaal kunnen ondersteunen.” Fudura gebruikt Salesforce voor uiteenlopende activiteiten. Zo worden de assets hierin opgeslagen en beheerd. Ook ondersteunt Salesforce bij het werkordermanagement en bij CRM-activiteiten. “Salesforce is nu nog niet optimaal voor onze verkoopactiviteiten ingericht. We bevinden ons nu in de fase waarin we bepalen wat de gewenste eindsituatie is en de roadmap die daarbij hoort. Fudura werkt hierbij intensief samen met een implementatiepartner en met CaseNine. Planning is om dit jaar te starten met de roadmap. Bij het project zijn verschillende stakeholders aangehaakt, waaronder een projectleider vanuit de business en het team van Pieter vanuit de architectuur.

“Fudura gebruikt het Salesforce-platform voor verschillende activiteiten, waaronder beheer van assets.”

Samenwerking

CaseNine zorgt binnen de samenwerking voor het technische gedeelte. Pieter hierover: “De samenwerking is gebaseerd op vertrouwen en maakt ook voor mij duidelijk hoe waardevol een goede samenwerking is. In het verleden werkten wij al langer samen met CaseNine, maar hebben wij uit kostenoverwegingen enige tijd samengewerkt met een partij in Portugal.” De outsourcing bleek geen succes: het project stokte en het eindresultaat kwam in gevaar. CaseNine toonde zich flexibel en nam het hele beheer van Salesforce over. “Vanuit Fudura hebben we die houding bijzonder gewaardeerd. Voor mij is dit ook een sprekend voorbeeld van een succesvol partnership: je voelt je belangrijk als klant. Binnen die samenwerking hecht ik ook grote waarde aan de flexibiliteit. Zeker gezien het grote aantal vereiste veranderingen in Salesforce, is de uitkomst en scope niet altijd een vast gegeven. Het is belangrijk dat alle betrokkenen hiermee kunnen omgaan.” CaseNine speelt hierop slim in, bijvoorbeeld met het Shared DevOps-team. Dit team beheert het project voor Fudura en voert de wijzigingen door. Gezamenlijk wordt de roadmap doorgenomen en worden de verwachtingen bijgesteld.

De voordelen van Shared DevOps

Voor Fudura stelt het Shared DevOps-team van CaseNine de organisatie in staat om zich te richten op de eigen kernactiviteiten en op de zaken waar IT echt onderscheidend kan zijn ten opzichte van de concurrentie. Pieter licht toe: “Wij hoeven hierdoor geen Salesforce-talent in huis te halen. Vooral in een markt waarin dergelijke expertise schaars is, is dat prettig. Bovendien moet de focus van Fudura ook niet bij Salesforce liggen, maar bij onze eigen activiteiten. Bij Fudura is sprake van een flinke hoeveelheid maatwerk. Vooral de technische kennis en kunde van CaseNine maken voor ons het verschil. Ook geeft de samenwerking grip op het proces: we houden elkaar op de hoogte en hebben bijvoorbeeld elke drie maanden een forecast. Dat helpt bij de scoping van het project.”

“Het Shared DevOps-team van CaseNine stelt Fudura in staat om zich te richten op de eigen kernactiviteiten en op de zaken waar IT echt onderscheidend kan zijn ten opzichte van de concurrentie.”

De juiste partner

Voor organisaties die ook op zoek zijn naar een geschikte Salesforce-partner, heeft Pieter een aantal praktische tips. “Cultuur en omvang van een bedrijf zijn minstens even belangrijk als de technische skills die in huis zijn. Zorg dat deze aspecten tussen je organisatie en de partner op elkaar aansluiten. Die elementen hebben echt impact op de uiteindelijke samenwerking en het gezamenlijk succes. Voor mij en het team is bijvoorbeeld een persoonlijke aanpak van groot belang”, besluit Pieter.

Geïnteresseerd wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem direct contact op met onze experts. We horen graag van je!

Ontvang een melding bij een nieuwe blog

We houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws.