De geheimen van een succesvolle integratie

Scroll voor meer

De geheimen van een succesvolle integratie

CASENINE SPOTLIGHT SERIES

In gesprek met: Theodoor van Donge, Lead Software Engineer bij CaseNine

Hoe komt het dat de ene integratie een succes is, terwijl een ander integratietraject voor onnodige kopzorgen zorgt? Er bestaan een paar geheimen die bijdragen aan een succesvol integratietraject. Theodoor van Donge, Lead Software Engineer bij CaseNine, zet ze overzichtelijk op een rij én deelt interessante tooling die van pas komt.

Welke stappen zijn belangrijk voor een geslaagde integratie?

“Voor elke integratie geldt dat het belangrijk is om een goed te kijken naar de gebruikers. Zorg voor een helder antwoord op de vraag wat er aan functionaliteit nodig is. Betrek een Software Architect vroeg in het traject, zodat je al direct profiteert van deze expertise. Gezamenlijk stel je een gedetailleerde mapping op. Je neemt belangrijke zaken door, bijvoorbeeld hoe het landschap eruit ziet, maar ook hoe de applicaties onderling met elkaar communiceren.”

Zijn er nog meer elementen die bijdragen aan een geslaagde integratie?

“Het loont om uit te gaan van een modulaire insteek, zodat je de mogelijkheid behoudt om de individuele componenten in een later stadium van elkaar los te koppelen. Dat ontkoppelen is belangrijk en wordt in de praktijk wel eens onderbelicht. De reden hiervoor is simpel: software is houdbaar. In de praktijk zien we vaak een technische levensduur van 5 tot 10 jaar. Er kan een moment komen waarop je graag wilt ontkoppelen, bijvoorbeeld bij een overstap naar een concurrent. Bij een modulaire aanpak behoud je die flexibiliteit. Een Event-Driven architectuur kan hierbij helpen.”

“Zorg voor een goede planning en duidelijk overzicht van prioriteiten. Je voorkomt hiermee dat afdelingen op elkaar moeten wachten, bijvoorbeeld voordat een testfase kan beginnen. Je maakt dan onnodige kosten.”

Hoe vergroot je de kans op een succesvolle live-gang?

“Het grondig testen van de technologie is een belangrijke basis voor succes. In de testfase kun je gebruik maken van een simulator om de koppelingen te testen. Een simulator is de logische keuze. Een voor de hand liggende verklaring is uiteraard dat je niet zomaar de testomgeving koppelt aan productie. Een simulator zorgt er bovendien voor dat er minder afhankelijkheid is. Je kunt dan bijvoorbeeld alsnog testen, ook als het andere component nog niet gereed is.”

Uit welke handige tools bestaat de toolbox die bij integraties van pas komt?

“Bij CaseNine maken we gebruik van uiteenlopende tooling. MuleSoft (www.mulesoft.com) biedt herbruikbare API’s en integraties, die tijdens de ontwikkeling goed van pas komen. MuleSoft Anypoint Platform is het integratieplatform van MuleSoft voor SOA, SaaS en API’s. Voor het testen en debuggen van -integraties is RequestBin (www.requestbin.com) een goede keuze. Je kunt met RequestBin een endpoint opzetten en vervolgens HTTP-requests van verschillende bronnen ontvangen en inspecteren. Daarbij kun je eenvoudig zaken als header en payload inzien.”

Met welke tools kunnen API’s worden getest?

“Voor het efficiënt testen van API’s komt SoapUI (www.soapui.org) van pas. Voor het bouwen en gebruik van API’s werken we bij CaseNine ook met Postman (www.postman.com). Postman is een API-platform waarmee developers ook kunnen samenwerken tijdens de ontwikkeling van een API. Het bestaat onder meer uit een API Repository, waarmee je verschillende teams toegang geeft tot de code. Ook biedt Postman een set tools die je onder andere kunt gebruiken bij het ontwikkelen, testen en documenteren van API’s.”

Bestaan er nog meer tools die in de praktijk van pas komen?

“Voor het monitoren en het inzichtelijk houden van Elasticsearch gegevens, kun je gebruik maken van Kibana (https://www.elastic.co/kibana/). Als het gaat om documentatie van het project, kun je in de praktijk uiteenlopende tooling inzetten. Dat is ook afhankelijk van de situatie bij de opdrachtgever. We maken bijvoorbeeld gebruik van Confluence  (https://www.atlassian.com/software/confluence), maar ook van Microsoft Office-oplossingen, zoals Excel en SharePoint. Ook leent een wiki-platform zich goed voor het opzetten van de juiste documentatie. Bij documentatie gaat het niet zo zeer om de gebruikte tooling, maar meer om het feit dat je de juiste aandacht geeft en ‘effort’ steekt in het opzetten van goede documentatie.”

Hoe herken je een goede integratie?

“Elke integratie is uiteraard uniek en heeft eigen kenmerken. Toch kun je een degelijke integratie herkennen aan een paar terugkerende pijlers. Allereerst is de mapping op orde en is er actuele documentatie aanwezig van de integratie. Documentatie helpt onder meer bij het beheer en zorgt ervoor dat andere projectleden – eventueel op een later moment – efficiënt wijzigingen in het project kunnen aanbrengen. Bovendien helpt documentatie ook bij het testen. Bij een goede integratie is ook de veiligheid op orde: berichten worden veilig verzonden en de kans op een ‘man in the middle’-aanval is beperkt. Uiteraard wordt er gewerkt met logins. Controle op de veiligheid en de prestaties in het algemeen is ook van belang: dat betekent dat bij een goede integratie de monitoring altijd op orde is. Zo kun je snel ingrijpen op momenten dat het nodig is en proactief bijsturen. Ook voor traceability is deze aanpak van belang.”

TIP: Het belang van goede documentatie

Zorg altijd voor goede documentatie. Hierin wordt onder meer beschreven hoe de integratie is gebouwd en hoe deze werkt.

Zijn er nog andere punten waarmee een goede integratie opvalt?

“Het is verder belangrijk dat je gebruik maakt van een toekomstbestendige integratie-architectuur. Daarmee haal je het maximale uit je investering en zorg je dat flexibel bent bij eventuele aanpassingen in de toekomst. Tot slot helpt het gebruik van een modern bericht formaat er ook voor dat je de snelheid waarmee je de integratie realiseert, zo hoog mogelijk houdt.”

Geïnteresseerd wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem direct contact op met onze experts. We horen graag van je!

Of wil je meer weten over de mogelijkheden van een degelijk integratietraject? Download onze presentatie vandaag.

Theodoor van Donge

Tech Lead

Theodoor van Donge is bij CaseNine werkzaam als Tech lead. In deze hoedanigheid is verantwoordelijk voor diverse projecten bij klanten. Theodoor houdt zich niet alleen bezig met de daadwerkelijke ontwikkeling en implementatie, maar adviseert klanten ook op de gebieden van proces en strategie.

Ontvang een melding bij een nieuwe blog

We houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws.