Architecten versus Software Engineers

Scroll voor meer

Architecten versus Software Engineers

Herken de verschillen: Architecten versus Software Engineers

Met welk talent breng je je projecten tot een goed einde? Wanneer heb je te maken met een Architect en wanneer werk je samen met een Software Engineer? Niemand anders dan Yannick van Eldik (CaseNine) en Raimond Brookman (Info Support) kunnen je dit haarfijn uitleggen.

Architecten en Software Engineers: waarin verschillen deze rollen van elkaar?

Yannick: “De verschillen merk je in de activiteiten waarin de personen betrokken zijn. Voor de ontwikkeling van een feature maak je gebruik van het talent van een Engineer. Moet er voor een project een route worden uitgestippeld of een techniek worden uitgedacht, dan heb je te maken met een architect.”
Raimond: “Een architect in IT houdt zich bezig met het neerzetten van de hoofdstructuur. Hoe moet de softwareoplossing eruit komen te zien met daarbij juist de nadruk op het grote geheel.”

Welke stappen doorloop je om de juiste architect te vinden?

Brookman: “We brengen in kaart welke producten en diensten worden geleverd en koppelen hieraan de vraag hoe je dit organiseert aan de interne zijde. Deze analyse gaat dan ook hoofdzakelijk om de business-kant van de organisatie. Aan de andere kant brengen we in kaart welke IT-ondersteuning hiervoor nodig is. Dat betekent antwoord op de vraag: welke systemen zijn nodig en welke onderliggende infrastructuur is hiervoor nodig. Vervolgens herhaal je deze stappen voor de strategische, tactische en operationele domeinen van de organisatie. Ofwel: de iets langere termijn versus de kortere termijn. Op deze manier heb je al twaalf focusgebieden waarop je met architectuur bezig kunt zijn. In de praktijk betrek je daarbij ook de missie, visie en strategie van de organisatie. Dat bepaalt hoe je de organisatie wilt vormgeven over de eerdergenoemde domeinen. Dat noemen we de Enterprise Referentie Architectuur. Die initiatieven zijn vaak de veranderinitiatieven. Hiervoor zetten we een iets gedetailleerder plan op: de Solution Architectuur. De stap hierna is nóg concreter en splitst zich in tweeën op. Enerzijds het design van de organisatie en anderzijds de software-architectuur.”

Welk advies geef je aan organisaties die een Salesforce Architect zoeken?

Yannick: “Ga niet direct op zoek naar ‘een architect’. In plaats hiervan leg je je business case voor en stel je de eigenlijke vraag voor. Pas dan is het mogelijk om de optimale profielen erbij te vinden. Zoals Raimond zojuist aangaf, bestaan er immers verschillende soorten architecten. Elk talent heeft verschillende, unieke vaardigheden. Leg dus de vraag én de business case voor.”

Raimond vult aan: “In de praktijk merk je vaak dat organisaties op zoek zijn naar een persoon die alle talenten in zich heeft. Dat is uiterst lastig en kan onnodige frustratie opleveren. Je zag het zojuist al: er zijn verschillende soorten architecten. Een goede architect herken je aan het feit dat hij of zij zowel naar de lange als korte termijn kijkt. Ook neemt de architect altijd de businessdoelen van de organisatie mee. Het plan moet ook daarop zijn afgestemd. Ook kan een goede architect een verbinding leggen tussen Developers enerzijds en niet-technische stakeholders anderzijds.”

Wat kenmerkt een CaseNine Architect?

Yannick: “Een CaseNine Architect werkt techniek overstijgend. Ze hebben een specialisatie in Salesforce, maar door hun achtergrond en opleiding kunnen zij ook samenwerken met de andere technieken waarover organisaties vaak beschikken.”

Meer weten? Bekijk de video met Yannick van Eldik en Raimond Brookman.

 

Geïnteresseerd wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem direct contact op met onze experts. We horen graag van je!

Yannick van Eldik

Co-founder

Yannick van Eldik is medeoprichter van CaseNine. Bovendien is Yannick nauw betrokken bij zowel de salesfase als de inhoudelijke projecten. Hij helpt organisaties met het optimaal inrichten van Salesforce oplossingen, maar fungeert ook als gesprekspartner voor strategische vraagstukken.

Ontvang een melding bij een nieuwe blog

We houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws.