6 belangrijke voordelen van CI/CD

Scroll voor meer

6 belangrijke voordelen van CI/CD

CASENINE SPOTLIGHT SERIES

In gesprek met: Joris Bruijn, DevOps Manager bij CaseNine

Al gehoord van Continuous Integration en Continuous Deployment, kortweg CI/CD? Deze werkwijze voor ontwikkelteams zorgt er dankzij een flinke hoeveelheid automatisering voor dat de kwaliteit van projecten verbetert en het proces minder foutgevoelig wordt. Joris Bruijn praat je snel bij over de voordelen van CI/CD.

Spotlight Series CaseNine methode 5

Beginnen bij het begin: wat houdt CI/CD in?

“CI/CD is de afkorting van Continuous Integration en Continuous Deployment. Het is een methode waarbij ontwikkelteams gebruik maken van automatisering om stappen uit te voeren. CI/CD werkt goed wanneer verschillende personen en teams met elkaar samenwerken en de processen goed op elkaar moeten afstemmen. Teams werken hierdoor efficiënter met elkaar samen. Bij CaseNine wordt intensief gebruik gemaakt van CI/CD.”

Minder foutgevoelig

“CI/CD heeft grote implicaties voor ontwikkeltrajecten, waar klanten direct van profiteren. De slimme automatisering – bijvoorbeeld bij de afhandeling van codewijzigingen – zorgt ervoor dat het proces minder foutgevoelig wordt. Bovendien verbetert de snelheid van het ontwikkeltraject. Tests vinden continu – tijdens de ontwikkeling – plaats en hoeven niet meer achteraf en apart te worden ingepland. Tot slot helpt CI/CD ook met de kwaliteitscontrole: je ontdekt fouten in een vroegtijdig stadium.”

De 6 belangrijke voordelen van CI/CD

CI/CD:

  • Automatiseert het deployment gedeelte
  • Standaardiseert waar mogelijk: dit verkleint de kans op fouten
  • Biedt automatische roll-back
  • Laat developers sneller ontwikkelen
  • Leent zich goed voor samenwerken in teamverband
  • Voorkomt dat code los moet worden getest

Zelf unit tests schrijven

“Voor developers heeft CI/CD ook verschillende voordelen en gevolgen. Een groot voordeel van de automatische processen is dat er relatief snel feedback volgt vanuit het systeem. Dat heeft een positief effect op de algehele kwaliteit: de feedback wordt in een vroegtijdig stadium gebruikt voor verdere verbetering. Developers hebben nu de mogelijkheid om zelf unit tests te schrijven. Hier bij CaseNine leert men dus ook om deze test te schrijven en direct code te schrijven waarmee de functionaliteit wordt verbeterd. Dat is overigens niet nieuw voor ons: we werken inmiddels zo’n 6 jaar op deze manier.”

Waar kunnen ontwikkelaars rekening mee houden?

“Het schrijven van een goede test is een belangrijke basis en vaak het meest lastige onderdeel van het geheel. Heb je eenmaal geïnvesteerd in een goede test, dan betaalt zich dat uit. Goede testcode brengt de fouten snel aan het licht. In de praktijk wordt CI/CD gewaardeerd door de ontwikkelaars en werkt het bijzonder prettig. Je hoeft niet meer te weten hoe je uitrolt: deployment vindt immers ook automatisch plaats.”

Waar moet een organisatie rekening mee houden?

“Voor CI/CD heb je extra infrastructuur nodig om de CI/CD pipeline op te hosten (bijvoorbeeld Teamcity, Azure/Bitbucket pipelines). Ook moet het eenmalig goed ingericht worden. Dat kan soms complex zijn. Deze investering in geld en tijd betaalt zich altijd snel terug omdat er daarna minder tijd hoeft worden besteed aan testen en deployen: een terugkerende taak bij elke sprint.”

Geïnteresseerd wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem direct contact op met onze experts. We horen graag van je!

Meer weten over CaseNine CI/CD? Download onze presentatie vandaag.

Joris Bruijn

Operations

Joris Bruijn werkt als DevOps Manager bij CaseNine. Hij houdt zich in de dagelijkse praktijk bezig met de verschillende projecten en onderzoekt continu hoe de ontwikkeltrajecten binnen CaseNine kunnen worden verbeterd.

Ontvang een melding bij een nieuwe blog

We houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws.