Wat is Apex?

Scroll voor meer

Wat is Apex?

Voor Salesforce-ontwikkelaars is het bijna hun tweede taal; ze kennen dit type programmeertaal door en door. Maar wat is Apex precies en wanneer gebruik je Apex?

Salesforce’s Apex uitgelegd

Salesforce definieert Apex als:

“Apex is een sterk getypeerde, objectgeoriënteerde programmeertaal waarmee ontwikkelaars flow- en transaction control statements kunnen uitvoeren op Salesforce-servers in combinatie met oproepen naar de API.”

Een sterk getypeerde, objectgeoriënteerde programmeertaal betekent dat het strikte typeregels heeft, waarbij ontwikkelaars het gegevenstype van een gegevensstructuur definiëren.

Flow- en transaction control statements worden gebruikt om te bepalen welke statement moet worden uitgevoerd (flow) en om transacties in de database op Salesforce-servers te beheren.

Een API is wanneer softwarecomponenten met elkaar communiceren. Een API-aanroep is wanneer je een server aanroept met behulp van API’s. Als je bijvoorbeeld inlogt, doet je een API-aanroep.

Simpel gezegd, het is een soort programmeertaal die speciaal is ontworpen voor Salesforce-functionaliteiten. Het is gemaakt om te werken met en voor de servers en databases van Salesforce.

Wanneer heb je het nodig?

Volgens Salesforce is Salesforce een platform dat nauwelijks code nodig heeft en dat je prima kunt beheren met point-and-click. Dus, waarom is er nog steeds behoefte aan Salesforce-ontwikkelaars en een programmeertaal zoals Apex?

Soms heeft een bedrijf meer complexe zakelijke functionaliteiten of processen nodig dan beschikbaar zijn in de standaard Salesforce-omgeving. Dit is wanneer je een Salesforce-ontwikkelaar nodig hebt. Om deze extra functionaliteiten te creëren gebruiken ontwikkelaars Apex.

Voor de meeste ontwikkelaars is Apex vrij eenvoudig te leren; het lijkt veel op Java en Salesforce biedt gratis Trailhead-cursussen ter voorbereiding op hun ontwikkelaarscertificering. Ontwikkelaars gebruiken het Lightning Platform van Salesforce om hun code te schrijven en nieuwe functionaliteiten en processen te creëren.

Heb je een Salesforce developer nodig voor extra zakelijke functionaliteiten? Aarzel dan niet en Neem contact met ons op.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

We houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws.