Waarom je als organisatie voor Salesforce Industries CPQ kiest

Scroll voor meer

Waarom je als organisatie voor Salesforce Industries CPQ kiest

Salesforce Industries CPQ biedt verschillende voordelen ten opzichte van concurrerende CPQ-oplossingen, zoals een scherpe focus op specifieke verticals. Yannick van Eldik merkt dat er in de praktijk uiteenlopende beweegredenen zijn om voor Salesforce Industries CPQ te kiezen.

Benieuwd hoe lang een CPQ Implementatie duurt? Lees dan onze blog: ‘Hoe lang duurt een CPQ implementatie?’ of ‘Troubleshooting product visibility in CPQ Cart’. Voor meer informatie.

Wat is kenmerkend voor Salesforce Industries CPQ?

“Salesforce Industries richt zich op specifieke verticals: Communicatie, Media & Entertainment, Energie & Utilities, Verzekeringen, Gezondheidszorg en Overheid. Je weet hiermee dus zeker dat de processen aansluiten op de markt waarin je actief bent. Die scherpe focus vormt een groot voordeel ten opzichte van een oplossing die CPQ over de gehele breedte aanbiedt. Voor de verschillende ‘verticals’ bestaan packages: deze geven je als organisatie een vlotte start en zorgen ervoor dat je sneller op de juiste manier kunt werken. Een ander belangrijk kenmerk is het feit dat Salesforce Industries is ontwikkeld op het Salesforce-platform en hierop naadloos inhaakt. Je hebt daarmee dus geen aparte koppelingen nodig.”

Over de aansluiting met Salesforce gesproken: hoe ziet het samenspel er tussen Salesforce en Salesforce Industries CPQ uit?

“Allereerst zien we de aansluiting op technisch vlak: Salesforce Industries CPQ is gebouwd op het Salesforce-fundament. Dat zorgt in de kern al voor een nauwe integratie met het Salesforce-platform. Behalve de technologische integratie is er ook sprake van een logische volgorde binnen het volledige proces. Je gebruikt Salesforce voor ondersteuning in het verkooptraject, onder meer bij het beheer van contactpersonen, opportunities en de status van belangrijke deals. Bovendien helpt Salesforce bij salesautomatisering en het beheer van de pipeline. Salesforce Industries breidt deze functionaliteiten verder uit, waaronder opportunities. Bovendien zorgt Salesforce Industries CPQ dat je snel de offertes kunt uitbrengen, beheren en dit proces stroomlijnt. De onderdelen werken dus naadloos met elkaar samen en dat zorgt voor alle functionaliteiten die je binnen het proces nodig hebt.”

Toekomst
“Ik verwacht zelf dat de integratie ook op functioneel niveau de komende jaren nog verder wordt versterkt.”

Wat kunnen we in de toekomst verder verwachten?

“Salesforce Industries CPQ vormt een onderdeel van de Salesforce-organisatie. Dat geeft je als gebruiker de mogelijkheid om ook alle randzaken van Salesforce in te zetten. Denk hierbij aan brede ondersteuningsmogelijkheden en een breed netwerk van partners. Salesforce zal in de toekomst meer inzetten op industrie specifieke kennis en technieken. Ik verwacht zelf dat de integratie ook op functioneel niveau de komende jaren nog verder wordt versterkt. Je krijgt daarmee als gebruiker de beschikking over kant-en-klare connecties en kunt snel gebruik maken van andere tools en modules, zoals verbindingen met Slack (dat onderdeel vormt van Salesforce) en SAP. Dat zorgt voor een grote flexibiliteit en gemak.”

Hoe kun je optimaal met een Salesforce Industries CPQ-traject aan de slag gaan?

“Je kunt op verschillende manieren met een Salesforce Industries CPQ-traject van start. Salesforce zelf voert verschillende CPQ-trajecten in eigen beheer uit en je kunt het project met een Salesforce Industries-partner uitvoeren. Een dergelijke partij heeft alle relevante kennis in huis om de CPQ-oplossing te laten aansluiten op de bedrijfsprocessen. Ga bij de keuze voor een geschikte partner echter niet over één nacht ijs (zie ook dit artikel). Ga je een gesprek aan over de gewenste licentiestructuur, bedenk dan goed dat het gaat om een investering voor meerdere jaren. Zorg dat je een complete inventarisatie hebt gemaakt van de benodigdheden, zodat je samen met de accountmanager een vorm vindt die past bij de organisatie.”

De implementatie is afgerond en Salesforce Industries CPQ heeft zijn plek in de organisatie gevonden. In hoeverre kun je vervolgens zelf aanpassingen in Salesforce Industries CPQ verrichten?

“Op dat vlak bestaan er genoeg mogelijkheden: het gaat om het vinden van de juiste balans. Een belangrijk uitgangspunt is om de organisatie in staat te stellen om zoveel mogelijk zelfstandig te werken. Bij meer ingrijpende zaken – zoals het toevoegen of aanpassen van complexe productcombinaties – kan het verstandig zijn om een specialist in te zetten. Het is daarvoor van belang dat je continu een goed beeld hebt van de ‘capabilities’ binnen de eigen organisatie, zodat je ook ziet voor welke gebieden externe expertise nodig is. We werken hiervoor met een CaseNine-kaart: een kaart die de architectuur toont. Vervolgens strepen we gezamenlijk weg welke onderdelen niet relevant zijn voor de organisatie. Het resultaat: een duidelijk beeld van de actuele status. Hierna kunnen we de skills van de organisatie plotten op de vereiste architectuur en wordt duidelijk wat er intern en extern komt te liggen. Bovendien geeft de kaart een duidelijk overzicht van de afhankelijkheden van de componenten.”

Meer weten over de voordelen die een CPQ-oplossing in de praktijk biedt? Lees hier meer achtergrondinformatie .

Geïnteresseerd wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem direct contact op met onze experts. We horen graag van je!

Of wil je meer weten over Salesforce Industries CPQ? Ontdek wat Salesforce Industries kan betekenen voor jouw bedrijf. Download onze presentatie vandaag.

Yannick van Eldik

Co-founder

Yannick van Eldik is medeoprichter van CaseNine. Bovendien is Yannick nauw betrokken bij zowel de salesfase als de inhoudelijke projecten. Hij helpt organisaties met het optimaal inrichten van Salesforce oplossingen, maar fungeert ook als gesprekspartner voor strategische vraagstukken.

Ontvang een melding bij een nieuwe blog

We houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws.