Wat doet een CPQ-specialist?

Scroll voor meer

Wat doet een CPQ-specialist?

Een door Salesforce gecertificeerde CPQ-specialist is iemand die bekend is met het implementeren van CPQ-oplossingen en die via Salesforce is gecertificeerd als deskundig op het gebied van Salesforce-integratie en implementatie van Configure-Price-Quote. Het certificeringsproces omvat het slagen voor een examen dat iemands kennis en ervaring test in het configureren, implementeren en oplossen van problemen met CPQ-oplossingen op het Salesforce CPQ-platform.

Screen Shot 2022 11 03 at 11.10.53 AM

Personen die deze certificering met succes behalen, beschikken over de kennis en vaardigheden die nodig zijn om het offerte- en bestelproces van hun organisatie te stroomlijnen, waardoor de efficiëntie en de verkoop toenemen.

Het certificaat Certified Salesforce CPQ Specialist is bedoeld voor personen die hun vaardigheden en kennis willen valideren bij het opzetten, quoten en prijzen van producten en services op het Salesforce CPQ-platform.

CPQ-specialisten spelen een belangrijke rol in enterprise-bedrijven. Ze zijn verantwoordelijk voor het verzamelen van requirements, het doorgeven van business requirements aan de juiste teamleden en het helpen ontwerpen van business solutions. Verder zijn ze ook verantwoordelijk voor het integreren van ontwerpen om projecten uit te voeren. CPQ-specialisten moeten een goed begrip hebben van bedrijfsprocessen om effectief te zijn in hun rol.

Ze werken samen met het bedrijf om user stories te verzamelen en te creëren. User stories geven ontwikkelingsteams de nodige context voor CPQ-projecten. Ze leggen de focus op de gebruiker en werken aan het oplossen van echte situaties waarmee de klant te maken kan krijgen. Dit kan de CPQ-specialist helpen om kritisch en creatief te denken. Dit biedt context om hen in staat te stellen het einddoel van het project te begrijpen. User stories helpen ook om ervoor te zorgen dat alle belanghebbenden op één lijn zitten en dat iedereen begrijpt wat er moet worden bereikt.

Naast hun bovengenoemde taken zijn CPQ-specialisten vaak verantwoordelijk voor het trainen van gebruikers in het gebruik van CPQ-software. Ze kunnen ook betrokken zijn bij het ontwerpen van gebruikershandleidingen en het bieden van ondersteuning aan gebruikers.

Wat CPQ-specialisten doen

Oplossingen bouwer

Het is de taak van de CPQ-specialist om de bedrijfsprocessen en doelstellingen van het bedrijf te begrijpen en vervolgens CPQ-oplossingen te ontwerpen en te implementeren die deze processen ondersteunen en automatiseren, waardoor tijd wordt bespaard en fouten worden voorkomen. Wanneer ze het verkoopproces van de klant krijgen, zullen ze gerichte verkoop configureren en implementeren om vergelijkbare en relevante producten of diensten aan te bevelen. Met de soms onduidelijke en steeds veranderende verkoopprocessen bij grotere bedrijven, is het hebben van individuen die zich richten op het bullet-proof maken van de CPQ-oplossing een must. Dit minimaliseert fouten van verkopers die misschien niet genoeg wisten over huidige producten of compatibiliteitsproblemen.

DSC07483

Prijsmethoden

Bij elk verkoopscenario zal de CPQ-specialist de juiste prijsmethode bepalen. Het identificeren van de juiste prijsmethode kan cruciaal zijn voor het succes van het bedrijf en de juiste werking van de CPQ-oplossing.

Salesforce Industries CPQ biedt prijsmethoden zoals prijslijsten, op regels gebaseerde prijzen, loyaliteitsprijzen en op attributen gebaseerde prijzen, wat handig is om de complexiteit van de catalogus te verminderen.

Met de aangeboden methoden kan de gebruiker een prijs aanpassen of overschrijven zonder de basisprijs te wijzigen, de prijs van een product automatisch in een tijdsbestek wijzigen of stappen aan het prijsproces toevoegen om zaken als een stap voor belastingberekening mogelijk te maken. De klant kan zelfs betalen met spaarpunten als de specialist dat zo instelt.

Probleemoplossende meesters

CPQ-specialisten zijn verantwoordelijk voor het oplossen van problemen en het oplossen van verschillende productregels, prijskwesties en problemen met de gegevensstroom. Ze gebruiken hun sterke kennis van hoe CPQ-systemen werken om eventuele problemen snel te identificeren en op te lossen. Bovendien zullen ze nauw samenwerken met andere leden van het CPQ-team om ervoor te zorgen dat alle producten correct zijn geconfigureerd en dat de prijzen correct zijn.

Aanpassingsexperts

CPQ-specialisten zijn experts in het gebruik van de software om bundels van producten, diensten en functies te configureren. Ze maken productregels die specificeren hoe de producten, services en functies kunnen worden geconfigureerd. Ze hebben ook de software opgezet om de configuraties te prijzen en nauwkeurig te quoten met behulp van up-to-date gegevens.

Wanneer een organisatie systemen een integratie zoals SAP of Azure in hun CPQ-oplossing nodig heeft, kunnen CPQ-specialisten dit ontwerpen. Als de behoeften complexer of gespecialiseerder zijn en niet kunnen worden bereikt met point-and-click, kunnen sommige CPQ-experts APEX-code schrijven om een ​​oplossing te creëren op basis van specifieke vereisten.

CPQ-specialisten gebruiken hun kennis van de software om configuraties op maat te maken die voldoen aan de specifieke behoeften van hun klanten. Ze gebruiken vaak prijsstrategieën om ervoor te zorgen dat hun offertes concurrerend zijn.

CPQ-specialisten spelen een belangrijke rol bij het helpen van bedrijven bij het verkopen van complexe producten en diensten die elkaar aanvullen of op zijn minst compatibel zijn. Ze kunnen zelfs abonnementsdiensten voor de klant opzetten.

Contracteringsproces

De specialisten zijn thuis in het gehele aanbestedingsproces. Van het onderzoeken en vaststellen van vereisten tot het oplossen van geschillen en het sluiten van contracten, ze kunnen geautomatiseerde oplossingen creëren om tijd te besparen en de nauwkeurigheid en herhaalbaarheid te verbeteren.

Overzicht

Een door Salesforce gecertificeerde CPQ-specialist is een bekwame en goed geïnformeerde persoon die verantwoordelijk is voor het begrijpen van de behoeften van de klant en het configureren van het product om aan die behoeften te voldoen. Ze werken samen met vertegenwoordigers en klanten om producten te configureren, prijsstrategieën te bepalen en offertes op te stellen.

Geïnteresseerd wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem direct contact op met onze experts. We horen graag van je!

Of ontdek de antwoorden op de 10 meest gestelde vragen van onze huidige klanten en verbeter je project succes. Download Project Handout vandaag.

Colin Hamer

Colin Hamer is Software Engineer bij CaseNine. Hij is verantwoordelijk voor diverse Salesforce projecten bij klanten.

Ontvang een melding bij een nieuwe blog

We houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws.