Wat is CPQ software?

Scroll voor meer

Wat is CPQ software?

Kortere doorlooptijden, beter overzicht, vlotter inspelen op veranderende marktomstandigheden: steeds meer organisaties zien het belang van een Configure-Price-Quote oplossing in.

Relevanter dan ooit

CPQ stroomlijnt complexe offertetrajecten, creëert meer overzicht en versterkt de concurrentiepositie van uw organisatie. Dat is in 2022 belangrijker dan ooit. Het opstellen van offerten verloopt vaak nog handmatig. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van complexe en foutgevoelige Excel-bestanden om berekeningen in te maken. Offertes worden ‘handmatig’ opgemaakt in Word, afgedrukt op papier of eerst ingescand voor verdere verwerking. Zulke processen verlopen relatief langzaam. Gecombineerd met het hoge tempo waarmee markten zich ontwikkelen, vraagt die situatie om een passend antwoord.

Wat is CPQ software?

CPQ staat voor Configure Price Quote (=Offerte). CPQ-software is technologie die bedrijven helpt bij het maken van verkoopoffertes voor hun prospects. De juiste prijs kan afhangen van een aantal variabelen, waaronder concurrentie, lokale economische factoren en de productiekosten. Producten en diensten die sterk op maat zijn gemaakt, kunnen ook moeilijk zijn om nauwkeurig te prijzen. CPQ-software is een poging om deze problemen aan te pakken, waardoor bedrijven snel nauwkeurige prijsopgaven kunnen maken.

CPQ vs CRM?

Met Customer Relation Management software (CRM) kan je marketing- en sales-team meer leads binnenhalen. Het gaat vaak mis wanneer de lead geïnteresseerd is en om een offerte vraagt. Veel bedrijven gebruiken nog zeer uitgebreide Excel-sheets en een langdurige accorderingsproces waardoor een gepaste offerte te lang duurt en de potentiële klant alsnog afhaakt. CPQ begint in feite waar CRM eindigt.

Waarom CPQ gebruiken?

Veel bedrijven kiezen ervoor om CPQ te gebruiken wanneer hun productaanbod groeit. Wanneer je organisatie een zeer breed scala aan producten of diensten aanbiedt, kan het moeilijk zijn om de productprijzen te beheren. Het is vooral moeilijk om externe factoren bij te houden, zoals speciale aanbiedingen van concurrenten, en hoe deze de prijsstelling van je eigen producten beïnvloeden.

CPQ-software kan ook handig zijn voor bedrijven die snel prijzen moeten berekenen. In situaties waarin een verkoper snel een offerte voor een klant moet opstellen, verzamelt CPQ-software automatisch alle belangrijke informatie, zodat de vertegenwoordiger de offerte kan maken en zo snel mogelijk contact met de klant kan opnemen. Voor organisaties die in snel veranderende markten opereren, is snelheid belangrijk.

Veel internationale bedrijven gebruiken CPQ, omdat het ze in staat stelt snel en efficiënt prijsgegevens naar honderden lokale winkels te sturen. Hierdoor weet het hoofdkantoor dat elke winkel goederen heeft die passend geprijsd zijn, zonder tijd te hoeven besteden aan het handmatig berekenen van de juiste prijs voor elk artikel. Voor deze bedrijven kan CPQ helpen bij het identificeren van de prijzen waarmee het bedrijf geld kan verliezen. Die prijzen kunnen vervolgens zo snel mogelijk worden gecorrigeerd.

Is CPQ nodig?

Niet altijd. Vee bedrijven kunnen prijzen beheren en offertes maken zonder CPQ te gebruiken. Het is duidelijk dat de software in bepaalde situaties nuttig is, zoals organisaties met een zeer breed productassortiment en daardoor complexe offerte.

Als je geen duizenden producten in je assortiment hebt, dan is CPQ waarschijnlijk niet nodig voor jou. Als jouw verkopers in staat zijn om offertes voor klanten op te stellen zonder ernstige fouten te maken of prospects te verliezen omdat het proces te lang duurt, dan zal CPQ u waarschijnlijk slechts marginale voordelen opleveren.

Bij de beslissing om wel of niet in CPQ te investeren, moet je de mogelijke voordelen van de software afwegen tegen de kosten. Bij een klein bedrijf met een relatief eenvoudige productlijn zijn de financiële voordelen die je plukt van een nauwkeurigere prijsstelling, de kosten van CPQ mogelijk niet waard.

Heb jij CPQ nodig?

Als je niet zeker weet of jouw bedrijf CPQ-software nodig heeft, dan zijn hier een aantal punten om te onderzoeken:

 • Vraag aan je verkoopvertegenwoordigers of ze regelmatig in de problemen komen met het maken van nauwkeurige prijsoffertes in het tijdsbestek dat door de klant wordt verwacht? Zorgen deze problemen ervoor dat de verkopers hun werk niet kunnen doen of verliezen ze het bedrijf veel geld?
 • Het verkoopteam maakt gebruik van traditionele methoden; te veel tijd besteden aan het invullen van Excel-sheets om prijzen, offertes en producten bij te houden; en een handmatig goedkeuringsproces voor klantkortingen. Het is een rommeltje geworden.
 • Je bedrijf biedt een breed scala aan producten en diensten aan of het is moeilijk om die producten te beheren en hun prijzen te handhaven. Ook moet je tijdens elk handmatig verkoopproces met veel dingen rekening houden, zoals:
 • Verkoop van producten afhankelijk van de klant.
 • Nauwkeurige offertes maken
 • Het verstrekken van passende prijzen
 • Bijhouden wat er is gedaan en wat niet
 • Kortingen geven aan waardevolle klanten
 • Promotieaanbiedingen maken en deze verstrekken aan in aanmerking komende klanten, enz.
 • Kijk ook naar de kosten van CPQ. Bereken hoeveel de software je kan besparen en vraag jezelf af of het de moeite waard is om ervoor te betalen. CPQ is een geweldige technische oplossing voor bedrijven die het nodig hebben, maar het is niet voor elke organisatie nodig. Om deze uitdagingen aan te gaan, heb je een oplossing nodig die je verkoopproces stroomlijnt en helpt een betere klantervaring te creëren.

Het beste van beide werelden: CaseNine CPQ

CaseNine CPQ combineert Salesforce Industries CPQ en eigen best practices tot een kant-en-klare oplossing voor het optimaliseren van het Configure-Price-Quote proces. Het resultaat:

 • Flexibele offertes
 • Gestandaardiseerde kortingen voor doelgroepen
 • Snellere time-to-market voor nieuwe voorstellen

Dankzij onze ervaring met ruim 50 complexe Salesforce-projecten hebben wij de Salesforce-expertise om je vragen te antwoorden.

Neem vandaag contact met ons op! Contact opnemen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

We houden je graag op de hoogte van het laatste nieuws.